Blog

Sięganie po ulubioną czekoladę, ciastko czy ciasto to od wieków sposób na poprawę humoru, gdy nam smutno lub zmagamy się z chwilowymi trudnościami. Dla wielu to nawyk, który pozwala rozładować stres i korzystnie wpływa na samopoczucie. Często zadajemy sobie pytanie, dlaczego to akurat słodycze mają takie działanie na nasz organizm? Nie brakuje badań i analiz na ten temat.

Z całą pewnością Tiramisu to wyjątkowy deser, jednak jak się okazuje już tłumaczenie samej nazwy jest bardzo optymistyczne. tira mi sù oznacza dosłownie „podnieś mnie”, jednak tłumaczone jest jako „popraw mi humor”. Można więc wnioskować, że zadaniem tego pysznego deseru jest poprawienie humoru. Można spotkać kilka jego odmian. Jednak podstawą są biszkopty nasączone w espresso, krem z serka mascarpone, w Polsce pojawia się likier amaretto.

Nadchodząca Wielkanoc sprawia, że skłaniamy się ku tradycji. Czas świąt sprawia, że niezależnie od przekonań przywołujemy dawne obyczaje i cieszymy się ich magią. Świąteczna tradycja szczególnie mocno zakorzeniona jest w kulinariach, dzięki temu chociaż raz w roku goszczą na naszych stołach wspaniałe potrawy. Nie inaczej jest z wielkanocnymi wypiekami, wśród których prym wiedzie mazurek.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.